فریدون عباسی با اشاره به طرح ترور ترامپ گفت: اگر کسی در کشور آمده است و برای ترامپ نسخه ای پیچیده است، نباید توسط جناحهای سیاسی داخلی به آن هجمه ای شود. چون نظرش را داده است. آزادی حکم میکند که افراد نظرات خود را داشته باشند.
نیلوفر مولایی: آغاز مذاکره ایران با آمریکا، شب گذشته با اظهارات ترامپ و امروز با توئیت وزیر خارجه تایید شد. فریدون عباسی، رئیس سازمان انرژی اتمی دولت احمدی نژاد و نماینده مجلس یازدهم در گفت و گویی با خبرگزاری خبرآنلاین، درباره مذاکره غیر مستقیم با آمریکا بیان کرد: «الآن نمیتوانیم موضوع مذاکرات را بدون توجه به گذشته در نظر بگیریم. آمریکا کشوری است که پول و قدرت را میشناسد. اگر قدرت داشته باشیم، جرئت حمله به ما ندارد و اگر پول داشته باشیم، دنبال معامله کردن با ما است.»
وی با اشاره به اظهارات سرلشکر باقری درباره مذاکرات غیر مستقیم گفت: «ایشان نشان داده است که هیچ وقت دچار هیجانات سیاسی نشده است و همیشه منطقی و معقول صحبت کرده است. مطمئنا با اطلاعاتی که داشته است، بیاناتشان بر آن مبنا بوده است.»
این فعال سیاسی اصولگرا با اشاره به طرح ترور ترامپ هم خاطرنشان کرد: «در این زمان اگر کسی در کشور آمده است و برای ترامپ نسخه ای پیچیده است، نباید توسط جناحهای سیاسی داخلی به آن هجمه ای شود. چون نظرش را داده است. آزادی حکم میکند که افراد نظرات خود را داشته باشند. همانطور که افراد مدافع برجام هم آزاد هستند تا نظراتشان را بدهند و جناحهای مقابل نباید توهین و تضعیف کنند.»
مشروح گفت و گوی فریدون عباسی، رئیس سابق سازمان انرژی اتمی و نماینده مجلس یازدهم را در ادامه می خوانید؛
********
* آقای عباسی! این روزها بحث مذاکرات غیر مستقیم ایران و آمریکا مطرح شده است؛ نظر شما چیست و آیا با پالس هایی که داده می شود می توان به سمت مذاکرات مستقیم رفت؟
اختلاف جمهوری اسلامی و کشور آمریکا یک اختلاف ریشه ای بوده و به اصل انقلاب اسلامی بر می گردد. با پیروزی انقلاب اسلامی، کشور را از چنگال استکبار جهانی رها کردیم. تمام مشکلات ما در طول ۴۷ سال گذشته و بعد از پیروزی انقلاب، مربوط به همین مقوله است که از دایره نفوذ آمریکا خارج شدیم و به عنوان یک کشور مستقل رفتار کردیم. آنها از ابتدا بر مبنای الگوهای سرنگونی انقلاب دو کودتا را برای ما پیش بینی کرده بودند؛ یکی کودتای رسانه ای و دیگری هم کودتای نظامی. هر دوی این کودتاها در همان یک سال و نیم بعد از پیروزی انقلاب با شکست مواجه شد.
آنها برای سرنگونی نظامهای آزاد، برنامه دیگری دارند و آن هم تحمیل جنگ توسط کشورهای اطراف است. در مورد ما هم این ماجرا رخ داد و جنگ را توسط رژیم بعث به ما تحمیل کردند که صدام در طول دوران انقلاب و یک سال و نیم بعد از آن، آمادگی لازم و بیشتری را برای حمله به ما پیدا کرده بود؛ چون فکر میکردند ارتش ما تضعیف شده است و میتوانند به کشور ما حمله کنند.
ما یک زرنگی کردیم و قطعنامه ۵۹۸ را پذیرفتیم که جنگ را متارکه کنیم
آن زمان هم با راهبرد جمهوری اسلامی مواجه شدند و حضرت امام(ره) فرمودند اگر جنگ بیست سال طول بکشد ما ایستادهایم. یعنی این معقوله که دوباره در فرمول دنیای مادی برویم؛ حمله شود و سرزمینهایی از ما اشغال کنند، آتش بس را بپذیریم و نیروهای سازمان ملل مستقر شوند تا سالها وجود داشته باشد. همین اتفاق در بعد از پذیرفته شدن قطعنامه صورت گرفت و همه آنها پشت سر صدام جمع شده بودند.
زمانی که ایران تحت فشار قرار گرفت و ادامه جنگ به صلاح کشور نبود، ما یک زرنگی کردیم و قطعنامه ۵۹۸ را پذیرفتیم که جنگ را متارکه کنیم، نه اینکه صلح کنیم. آنها منافقین را آماده کرده بودند تا وقتی این روند انجام شد، جنگ را به داخل مرزهای کشور برسانند و بگویند کشور عراق با ما جنگ ندارد؛ ولی {مسئله} خود جنگ داخلی است که استانهای ایلام و کرمانشاه را اشغال کنند و بخواهند درگیری داخلی ایجاد کنند.
همه اینها {باعث شد تا جمهوری اسلامی} با رهبری حضرت امام و حضور همه جناحهای مختلف سیاسی که با سلایق مختلف ولی در چهارچوب نظام بودند، دوباره وارد دفاع از کشور شدند. این باعث شد که این نقشه دشمن هم کاری نباشد. بعد از آن دوره سازندگی را در کشور شروع کردیم، ولی آنها تحریمها را از همان ابتدا برای ما پیش بردند و سعی کردند در داخل کشور، نا امنی ایجاد کنند و مسائل قومی {را به وجود آوردند}.
جامعه ایرانی متکثر از اقوام مختلف ایرانی است و {سعی کردند} دست به دو قطبی سازی برای مسائل قومی و حتی مسائل جناحی سیاسی بزنند که بعضا باعث تضعیف کشور شود. ولی با انتخابات مختلفی که داشتیم، ما کشور را تثبیت سیاسی کردیم.
اگر پول داشته باشیم، آمریکا دنبال معامله کردن با ما است
بخصوص از سال ۷۶ به بعد که انتخابات خوبی برای ریاست جمهوری داشتیم و در آن زمان، کشور تثبیت سیاسی شد. در دوران دفاع مقدس، کشور را تثبیت سرزمینی کردیم و بعد از آن، با دستیابی به صنعت هسته ای و داروهای خاص و شبیه سازی موجودات و کارهایی که در پزشکی و صنایع هوا فضا شد، کشور تثبیت علم و فناوری هم شد. جمهوری اسلامی در حال تبدیل شدن به الگویی برای کشورهایی است که دنبال استقلال و آزادی باشند. دشمن ما نمیخواهد که این الگو در دنیا معرفی شود و بگویند اینها مشکل اقتصادشان را هم حل میکنند.
با تحریم، معیشت مردم را به گروگان گرفته اند تا آنان فکر کنند مدیران کشور ضعیف هستند و نمیتوانند کشور را اداره کنند. در حالی که اینطور نیست. متاسفانه مسئولین کشور هم در جناحهای مختلف سیاسی، معمولا در زمین دشمن حرکت میکنند و همدیگر را متهم به ناکارامدی میکنند. در حالی که چنین نیست و همه اینها از افراد انقلابی بوده اند و اکثرشان هنوز انقلابی هستند و دلشان برای کشور میسوزد. افراد باید باهم بسازند و برای چند صباحی که صندلی ریاست را در دولت و وزارتخانهها و مکانهای دیگر قدرتی به دست میگیرند، این حربه را دست دشمن ندهند.
الآن نمیتوانیم موضوع مذاکرات را بدون توجه به گذشته در نظر بگیریم. آمریکا کشوری است که پول و قدرت را میشناسد. اگر قدرت داشته باشیم، جرئت حمله به ما ندارد و اگر پول داشته باشیم، دنبال معامله کردن با ما است. دستگاه او کاملا دستگاه مالی است و بر مبنای تفکر مادی با ما برخورد میکند. باید این را بدانیم و اگر مذاکره میکنیم، آن هم به صورت غیر مستقیم باشد تا برای تقویت خود؛ زمان بگیریم و شر آن را کاهش دهیم و نه این که کاملا حذفش کنیم.
ولی در موقع مذاکره حتما باید دست ما روی ماشه باشد و به محض این که بخواهند اقدام خصمانه ای انجام دهند، با قدرت با آنها برخورد کنیم، به نحوی که اطلاعات داشته باشند و دست از پا خطا نکنند. بدانند که اگر زدند میخورند و معلوم هم نیست از یک جا بخورند، از صد جا خواهند خورد. این قدرت جمهوری اسلامی است که میتواند این کار را کند و اگر هم بخواهد مذاکره کند، هم با عقل و هم با عزت مذاکره کند تا آسیبی به کشور وارد نشود. باید نشان دهیم که در زمان مذاکره، اهل دفاع از کشور هستیم.
سرلشکر باقری همیشه منطقی و معقول صحبت کرده است
* ارزیابی شما از اظهارات رئیس ستاد کل نیروهای مسلح، درمورد مذاکرات غیر مستقیم و احتمال مذاکرات مستقیم چیست؟
ایشان چون عضو شورای عالی امنیت ملی هستند و راس نیروهای مسلح قرار دارند، اطلاعاتشان کافی است. از متن نامه ترامپ به ایران و همینطور از متن نامه ما به آنها اطلاع دارد. ایشان نشان داده است که هیچ وقت دچار هیجانات سیاسی نشده است و همیشه منطقی و معقول صحبت کرده است. مطمئنا با اطلاعاتی که داشته است، بیاناتشان بر آن مبنا بوده است.
مردم فکر کردند اگر دولت احمدی نژاد کنار برود یا تفکر نزدیک به دولت احمدی نژاد نباشد، تحریم ها رفع می شود
* برخی کارشناسان میگویند فضای فعلی کشور شبیه به فضای سال ۹۴-۹۳ و قبل از رسیدن به توافق و برجام است. آیا تکرار آن فضا تاثیر مثبت و منفی در مذاکرات دارد؟
آن فضا، فضایی بود که یک جناح سیاسی ساخته و همه چیز را گردن دولت نهم و دهم انداخته بود؛ در حالی که همه چیز گردن خودشان بود. اگر ما به گزارشات آژانس مراجعه کنیم، میبینیم در این گزارشات ذکر شده است که مناقشات انرژی اتمی ما با آژانس مربوط به قبل از سال ۲۰۰۳ است؛ یعنی اگر آژانس اشکالی به برنامه هسته ای ایران گرفته است این به قصوراتی که بعد از دوران دفاع مقدس بوده بر میگردد و در آن زمان ها، مرحوم آقای هاشمی و آقای خاتمی رئیس دولت بوده اند. من تحلیل نمیکنم که درست بوده است یا غلط، فقط میگویم که گزارش آژانس است.
یعنی آژانس در آن ۱۶ سال با برنامه هسته ای ایران مشکل داشته و آن مشکلات بهانه ای برای صدور قطعنامه شده بود. متاسفانه آن جناح سیاسی که بعد از سال ۹۲ سکان اجرایی کشور را گرفت و بر روی تحریمها و سختی معیشت مردم و برخی آزادیهای اجتماعی تکیه کرد، رأی را به سمت خود بردند و چون مردم اطلاع از پرونده هسته ای ایران ندارند، فکر کردند اینها درست میگویند؛ اگر دولت احمدی نژاد کنار برود یا تفکر نزدیک به دولت احمدی نژاد نباشد و تفکر مقابل سر کار بیاید، مسئله تحریمها حل میشود.
دولت هایی که سرکار آمدند، مرتب با افکار عمومی بازی میکنند
ولی اگر مردم همین حرفهای رئیس دولت یازدهم و دوازدهم را در طول هشت سال گوش کنند، میبینند مطالب نادرستی بیان شده و متاسفانه متن برجام هم که تهیه شده است، متنی نامربوط و توافق نا به جایی بوده است. کشور هم از برجام ثمری ندید و تحریمها هم بدتر شد. بخصوص بعد از این که آمریکایی که آنقدر روی آن حساب میشد، جواب میدهد و تحریمها را همان بعد از برجام بر میدارد.
متاسفانه تا به انسجام ملی نرسیم و راهبردهای خود را انتخاب نکنیم تا با وجود سلایق سیاسی متفاوت، هر دولت با هر سلیقه ای روی کار بیاید در چهارچوب راهبردها حرکت کند، با این مشکل مواجه هستیم و جناحهای سیاسی با افکار عمومی بازی میکنند.
مطبوعات هم در دست همین جناحهای سیاسی هم ذهن مردم را برای مقطعی از انتخابات شکل میدهند. در حالی که اینها باید به صورت احزاب رسمی در بیایند و اساسنامه و مرامنامه آنها و موضعشان درمورد مسائل اقتصادی و سیاسی مشخص باشد تا بعد از این که مردم به آنها رأی میدهند، نتوانند بگویند ما نبودیم. معمولا اینها خرابکاریها را میکنند، ولی چون حزب نیستند، به جای این که حزب عوض شود، شخص را تغییر میدهند. مردم باید به خط مشی حزب رأی دهند و از آن پاسخ بخواهند. در حالی که دولتهایی که سر کار آمده اند پاسخگو نیستند و مرتب با افکار عمومی بازی میکنند.
اگر کسی برای ترامپ نسخه ای پیچیده؛ نظر خودش را گفته است
* آقای عباسی! طرح مسائلی مانند طرح ترور ترامپ چه تاثیری روی روند مذاکرات دارد؟
اگر {بخواهند} ترامپ مجازات شود، باید در همان سال ۹۸ که ترور انجام شد و قبل از آن هم که ترورهای دیگری در کشور داشتیم، دادگاهی در کشور برگزار میشد و به صورت رسمی محاکمه میکرد و حکم را در موردشان صادر میکرد. چون ترامپ رسما خودش اعتراف کرده که دستور حمله را به آن شکل داده است، ایشان در افکار عمومی تمام افراد معقول و آزادی خواه دنیا محکوم است و حکم قصاص میتواند در مقابل ایشان قانونی باشد. به حرف من و دیگری نیست. آقای ترامپ مسئول آن حمله است، چون طبق قوانین آمریکا ایشان باید دستور میداده است و همینطور عوامل او مسئول اند.
حکم رهبری هم در این مورد، مشخص است. آنهایی که دستور داده اند و اجرا کرده اند همگی باید مجازات شوند. ولی به نظر من، مجازات آنها را باید دادگاهی ایرانی تعیین کند. دادگاهی ایرانی باید به موضوع ترور حاج قاسم سلیمانی و همراهانشان رسیدگی کند و حکم را صادر کند. آن زمان این حکم را بگذارند تا هر کسی توانست اجرایش کند.
درمورد شهدای هسته ای ما هم همین است. سه کشور در این موضوع دست دارند و مسئولین آن کشورها عامل جنایت هستند. در راس این ها، انگلستان و دستگاه MI6 امنیت خارجه انگلستان است که جمع آوری اطلاعات میکرده و دستگاه امنیتی آمریکا و مسئولین آمریکایی و رژیم صهیونیستی هستند. در این مورد هم باید دادگاه مسئولین وقت آن را برای هر ترور محاکمه کند و نوع مجازات را تعیین کند.
در این زمان اگر کسی در کشور آمده است و برای ترامپ نسخه ای پیچیده است، نباید توسط جناحهای سیاسی داخلی به آن هجمه ای شود. چون نظرش را داده است. آزادی حکم میکند که افراد نظرات خود را داشته باشند. همانطور که افراد مدافع برجام هم آزاد هستند تا نظراتشان را بدهند و جناحهای مقابل نباید توهین و تضعیف کنند. اجازه دهیم صداهای مختلف در جامعه ما باشد و مردمسالاری شکل واقعی خود را پیدا کند.
