رئیس صندوق توسعه ملی با اشاره به نوسانات شدید نرخ ارز، تأکید کرد که مبنای عملکرد این صندوق در اعطای تسهیلات و بازپسگیری مطالبات، دلار است و ریال ملاک عمل نیست.
مهدی غضنفری گفت: برای دستیابی به حکمرانی متعالی باید به تدریج ساز و کارهای بهتری فراهم کنیم. مأموریت صندوق توسعه ملی تبدیل عواید نفت و گاز به ثروت ماندگار، مولد و سرمایههای زاینده اقتصادی و حفظ سهم نسلهای آینده از نفت و گاز است.
به گزارش خبرآنلاین، رئیس صندوق توسعه ملی در نشست خبری به مناسبت چهاردهمین سالگرد صندوق توسعه ملی که در محل این صندوق برگزار شد، عنوان کرد: از شما میخواهیم اهداف صندوق را مدام به ما یادآوری کنید. ثروت ماندگار مانند بودجه نیست که هر سال به صفر برسد بلکه هر سال باید در حال بزرگتر شدن باشد. صندوق اگر در جایی سرمایه گذاری مالی میکند باید آن را افزایش دهد و از همه مهمتر حفظ سهم نسل های آینده از منابع نفت و گاز است با این استدلال که این منابع یک روز به پایان خواهند رسید.
رئیس صندوق توسعه ملی خاطرنشان کرد: در صندوقهای ثروت دنیا در تمام کشورهای دنیا با یکنرخ بازه در حال بزرگتر شدن هستند. پس اگر صندوق در سرمایه گذاری، مشارکت و تسهیلات منتظر افزایش سهم است آن را زیاده خواهی خطاب نکنید. سازمان برنامه و بودجه بودجه عمرانی دارد هر سال از منابع جدید بودجه تزریق می کند و اما ما صندوقی هستیم که باید مدام وام بدهد و بزرگتر شود.
غضنفری بیان کرد: توسعه ابزار، توسعه کسب و کار، طراحی مدل آی هوپ، توجه به سرمایه گذاری در داخل و همزمان در خارج از کشور، وصول مطالبات، اطلاع رسانی محورهای مورد بحث در این نشست خواهد بود.
وی در رابطه با عملکرد صندوق در توسعه ابزار ادامه داد: ما سند مربوط به اوراق مرابحه ارزی را با بانک مرکزی امضا کردیم. صندوق های PE، سپرده گذاری نامقید، سپرده گذاری مقید نوع ۱ و ۲، تعریف مفهوم ریال مانا و ابزارهای دیگر را ایجاد کردیم. جعبه ابزار خود را برای مقابله با مشکلات پیش رو توسعه دادیم. صندوق کمتر در حوزه نفت و گاز و هوش مصنوعی حضور داشت. در حوزه انرژی های تجدید پذیر هم صندوق دپارتمان هایی دارد که در صورت ریسک کمتر در پروژه ها مشارکت می کند.
رئیس صندوق توسعه ملی تصریح کرد: بسیاری از صندوق های بیمه ای ما فعالیت زیادی در بنگاه داری دارند. ما در صندوق توسعه ملی با ورود این صندوق به بنگاه داری مخالف هستیم و هر نوع بنگاه داری را مضر می دانیم و بنگاه داری را بسیار تخصصی می دانیم که صندوق هیچگاه قادر نخواهد بود ابعاد پیچیده آن را یاد بگیریم و اعمال کنیم. در نتیجه صندوق در هیچ پروژه ای وقتی از مشارکت صحبت می کند، قصد و منظور بنگاه داری ندارد.
غضنفری خوانساری ادامه داد: صندوق در عملیات بنگاه ها هیچ مسئولیتی ندارد بلکه از ریسک های متوجه تسهیلات فاصله می گیرد و با نظارت بر کار بنگاه ها روی هزینه کرد صحیح اموالی که در اختیار بنگاه ها قرار می دهد، آن را کنترل می کند.
وی در خصوص نقش صندوق در وصول مطالبات گفت: با کمال تأسف نرخ ارز مقدار ثابتی ندارد و وصول مطالبات با نرخ ارز روز محاسبه می کنند. اگر ارز ۱۰ برابر شود و با قیمت گذشته آن را بازستانی کنید صندوق کوچک می شود. ما هر سال در روز تأسیس صندوق با توجه به اصل شفافیت و اطلاع رسانی جلسه مشابه امروز را داشتیم تا مأموریت صندوق دنبال شود و در برنامه هفتم با رشد اقتصادی کشور جلوه گر شود.
رئیس صندوق توسعه ملی تاکید کرد: صندوق در شرایط فعلی برق، طرحها و ایدههای مختلفی را برای ناترازی در حوزه نفت و گاز امضا کرده و شورای اقتصاد هم اخیراً برای افزایش ظرفیت تولید ۲۵۰ هزار بشکه نفت سرمایه گذاری انجام داده است. در سایر میادین نفت و گاز هم این اتفاق افتاده است.
وی گفت: اوراق مرابحه ارزی را با بانک مرکزی کردیم صندوقهای سپرده گذاری مقید نوع یک و دو را طراحی کردهایم، مفهوم ریال مانا را تعریف کردیم که با نوسانات ارزی متناسب میشود، لذا جعبه ابزار خود را برای مقابله با مشکلات به شدت توسعه داده ایم.
رئیس هیات عامل صندوق توسعه ملی بیان کرد: اولین تجربه سرمایه گذاری در خارج از کشور را آغاز کردهایم در بازستانی منابع ما رکورد بینظیری انجام داده ایم خط قرمز ما این است که چون ارز میدهیم باید ارز پس بدهیم لذا مطالبات را با نرخ ارز زمان پس گرفتن و ETS محاسبه میکنیم.
وی تاکید کرد: اطلاعرسانی را رکن اساسی شفافیت و مقابله با فساد میدانیم الان که ناترازی در برق داریم صندوق طرحهای مفصل پشتیبانی تولید برق را با بانکهای مختلف بررسی کرده است و همچنین در زمینه نفت و گاز قراردادهای داشته ایم، شورای اقتصاد برای افزایش روزانه ۲۵۰ هزار بشکه نفت مصوبه داشته که صندوق در تامین مالی آن مشارکت دارد.
کل موجودی صندوق چقدر است؟
صالح عضو هیات عامل صندوق توسعه ملی نیز گفت: از ابتدای تأسیس صندوق در سال ۱۳۸۹ تا پایان آذرماه امسال ۱۶۳میلیارد و ۶۶۷میلیون دلار منابع حاصل نفت، گاز و میعانات گازی وارد صندوق شده است. سود حاصل از سپرده گذاری نیز ۳ .۵میلیارددلار، منابع حاصل از پنجاه درصد حساب ذخیره ۲۴ میلیارد سود حسابهای نزد بانکمرکزی ۵.۵ میلیارددلار و جمع آن ۱۷۴میلیارددلار است. اما ۲.۷میلیارددلار برگشت از منابع براساس مصوبات مجلس صورت گرفته است.یعنی ۱۷۲میلیارددلار جمع منابع صندوق توسعه ملی بوده است.
وی گفت: ۹۶میلیارد دلار مصارف دولتی، ۹.۳میلیارددلار از ارزدر اختیار به ریال تبدیل و منابع ۷.۲ میلیارد دلار سپرده گذاری شده که ارزش امروزی آن یکمیلیارد دلار است.همچنین تسهیلات نیز ۲۹میلیارددلار است. کل هزینه سایر نیز۱.۶میلیارددلار بوده است.
صالح افزود: تراز و یا مانده آخر دوره حساب صندوق نزدیک به۳۰میلیارد دلار است. اما باید به آن تعهدات دیگر صندوق مانند کمک به بودجه دولت با رقم ۶میلیارددلار که هنوز ۲میلیارد دلار آن باقی مانده است اضافه کرد. به طور کلی روی حدود۱۰تا۱۲میلیارددلار از منابع صندوق میتوان حساب کرد.
در سه سال گذشته ورودی جدید به صندوق نداشتیم
غضنفری درباره منابع صندوق توسعه ملی نیز گفت: اگر جریان نقدی ورودی و خروجی را بررسی کنیم، باید هر سال منابعی از نفت وارد صندوق شود در حالی در ۳ سال گذشته جریان ورودی جدید نفت به صندوق نداشتیم.
رئیس هیات عامل صندوق توسعه ملی با بیان اینکه باید کیک درآمدزایی را بزرگ کنیم تا درآمد نفت وارد بودجه نشود، افزود: موجودی زیاد نگاه فعالانه ندارد و جریان نقدی ورودی در ۳ سال گذشته صفر بوده است.
وی ادامه داد: وصول مطالبات که نهایی میشود، با پول آن وارد پروژه جدید میشویم.
جزییات جدید از برنامه حمایت از بورس
غضنفری در پاسخ به این پرسش که آیا تأیید میکند که قرار است از محل صندوق توسعه ملی مبلغی به بورس تزریق شود و برخی رقم ۷۰۰ میلیارد تومان را مطرح کردهاند، گفت: در دولت دوازدهم، مصوبهای در شورای امنیت ملی برای حمایت از بورس به تصویب رسید که به موجب آن صندوق تثبیت بازار سرمایه تأسیس شد و تعدادی از نهادها به آن ملحق شدند.
او افزود: در آن زمان نام صندوق توسعه ملی نیز مطرح شد که به همراه سایر نهادها، مبلغی به صندوق تثبیت واریز کند. از آن زمان تا کنون، هر بار مبلغی را به ریال تبدیل کرده و به صندوق بورس اختصاص دادهایم.
غضنفری ادامه داد: در طول این سالها، صندوق حدود ۱۳۰ همت اقدام به تبدیل ریالی کرده است. در زمینه تثبیت بازار سرمایه، حدود ۱۶.۱ همت به صندوق تثبیت پول اختصاص دادهایم و به نوعی در آن سرمایهگذاری کردهایم. از این مبلغ، مقدار کمی باقی مانده تا تعهد ما نسبت به ۵۱۰ میلیون دلار به پایان برسد. تعهدات ما به صورت دلاری بوده و ما آن را به ریال پرداخت کردهایم؛ به طوری که اگر یک همت دیگر پرداخت کنیم، تمام تعهدات ما به پایان خواهد رسید.
نظرات کاربران :