ایران بزرگترین تولید کننده گاز دنیا می شود
19 جولای 2015
ساعت انتشار مطلب : 21:50 | Print This Post Print This Post
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)

به قلم سید احمد نیارییس
کارشناسان انرژی سیستمی که ایران را به بزرگترین صادر کننده گاز دنیا تبدیل می کند FLNG می گویند.
در میان بحث های توافق اتمی موضوعی که برخی کشورهایی سود برنده در دوران تحریم ایران آنها را نگران کرده تکنولوژی جدیدی است که با ورود به جزایر ایران آنها را به اولویت دوم تبدیل می کند. این تکنولوژی درواقع داخل کشتی بزرگی نصب است و مستقیم گاز خروجی از چاه را 600 برابر فشرده می کند و همه عملیات تصفیه داخل کشتی انجام شده ودر آن ذخیره می شود لذا نیاز به پالایشگاه و سپس انتقال از طریق لوله گذاری نیست کشتی گاز را به مایع تبدیل و به مقصد مثلا اروپا می برد و در آنجا به لوله شهری وصل می شود. این تکنولوژی به ایران اجازه می دهد بدون صرف زمان و ریسک سرمایه گذاری که برخی کشور ها در دوران تحریم اقدام به توسعه پالایشگاه نموده اند را پشت سر گذارد.
شرکت نفتی شل که بسیار علاقمند حظور دوباره در ایران است با ساخت بزرکترین پالایشگاه سیار گاز روی ابر کشتی که با مشارکت صدها مهندس برجسته دنیا اجرا شده مخزن گازی که می تواند یک سال مصرف کشور را در خو ذخیره کند ساخته و در صدد است در اولین فرصت میهمان بندر عسلویه بزرگترین مخزن گازی دنیا باشد. ایران با بهره گیری از این تکنولوژی بدون نگرانی از ارسال گاز با لوله گذاری در سایر کشورها که مشکلات خود را دارد مستقیما گاز خود را به مایع تبدیل و به مقصد کشورهای مصرف کننده ارسال می کند صنعتی که باید بومی شود تا بتوانیم با توجه به منابع گازی کشور اولین صادر کننده در دنیا شویم. گاز بدلایل گوناگون به سرعت جای نفت را بعنوان اولین انرژی می گیرد و توجه اروپا در برنامه ده ساله متمرکز بر گاز است لذا کشتی فوق یک ماشین استراتژیک چند منظوره است که خوشبختانه با منافع کشور ما مطابقت دارد. این کشتی در فرانسه طراحی در کره اجرا و مهندسین انرژی انگلیس آخرین تکنولوژی روز را روی آن سوار کرده اند. گاز تا منهای 162 درجه در مخزن کشتی سرد می شود و حجم آن 1/600 کاهش می یابد. این کشتی اولین بار در استرالیا توانست خط لوله 200 کیلومتری و احداث پالایشگاه را لغو و بدون صرف زمان جایگزین پروژه شود. معاون شرکت شل آقای نیل گفت این یک انقلاب در صنعت نفت و گاز است و ما می توانیم 3.5 میلیون تن گاز مایع 3.6 میلیون تن ال ان جی و 1.4میلیون تن بنزین و 1.3 میلیون تن سایر فراوردههای حاصل شده را در مخزنهای پالایشگاه سیار ذخیره کنیم. سطح کشتی 74 در 488 متر و عمق آن 93 متر و دارای سه موتور 6.700 قدرت اسب است و 600 نفر پرسنل روی آن کار می کنند برای ساخت آن 1.6 میلیون ساعت کار صرف شده است.
آقای نیل مدیر پروژه گفت توانایی پالایشگاه سیار چهار برابر بیشتر از پالایشگاه ثابت است زیرا هزینه زیادی برای سرد کردن مخازن زمینی می شود ولی در این کشتی چون مخزن در دریا است نیازی به آب نیست. لولهای خنک کننده 50000 متر مکعب آب در هر ساعت وارد رادیاتورهای خنک کننده می کنند که این فقط در دریا ممکن است. از طرفی احتراق حریق و مسائل ایمنی همه با استاندارد ریسک صفر تعبیه شده است کشتی با ثابت کردن پایه های خود در کف دریا چون جزیره ثابت خواهد شد. مخزن اول 220000متر مکعب و مخزن دوم ال ان جی 90000 و مخزن سوم ال پی جی 126000 که معادل 175 استخر شنای المپیک حجم دارد. از نظر استراتژیک وابستگی انرژی به خطوط طولانی لوله گذاری که گاه ده کشور را در بر می گیرد ریسک بالایی دارد و بحرانهای منطقه ای می تواند در انتقال انرژی توقف ایجاد نماید همچنین هزینه زیاد و صرف سالها زمان کار را پیچیده کرده و تجربه کمپانی شل نشان داد پالایشگاه سیار با انبار بزرگ ذخیره در روی ابر کشتی می تواند تحدیدهای انرژی را کمرنگ کند ودر بازار ثبات ایجاد کند خطوط گاز خزر به اروپا اولویت اول بانک اروپا بود ولی با سیستم فوق عسلویه ظرف یک سال قلب انتقال گاز به اروپا خواهد شد چون هزینه تولید و انتقال نصف خواهد بود و با توسعه چاه بهار در برنامه پنج ساله قطب پترشیمی منطقه و تامین کننده نیازهای یوراسیا(اروپا و آسیا) خواهد شد چون سیاست ایران تحویل گاز به تولید کنندگان با قیمت ارزان است . ایران با استفاده از این تکنولژی همه زمان از دست رفته در دوران تحریم را دور می زند و با گرفتن بازاری گسترده در اقتصاد جهانی سرعت توسعه خود را افزایش خواهد داد. شرکت شل 2.3 میلیارد دلار به ایران بده کار است و همواره آمادگی خود را برای پرداخت نقدی و یا سرمایه گذاری اعلام داشته است .


نظرات کاربران :

ارسال یک پاسخ

معادله امنیتی *

اطلاعات مطلب
  • ارسال كننده : tahlil با 5001 مطلب ارسالي
  • كد مطلب : 601
  • تعداد ديدگاه هاي به ثبت رسيده : ۰ ديدگاه
آخرین اخبار
تبليغات