دبیرکل سازمان ملل متحد در تازهترین گزارش مربوط به عملکرد قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت، کشورهای جهان را تشویق کرد با جمهوری اسلامی ایران همکاری اقتصادی داشته باشند.
دبیرکل سازمان ملل متحد در تازهترین گزارش مربوط به عملکرد قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت، کشورهای جهان را تشویق کرد با جمهوری اسلامی ایران همکاری اقتصادی داشته باشند.
به گزارش «انتخاب»؛ دیپلمات بلژیکی که مسئول نهاد تسهیل گر اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ است گزارش خود را به اطلاع اعضای شورای امنیت رساند. وی در اظهارات خود به گزارش های مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی درباره اجرای توافق اتمی برجام اشاره و از تغییر شرایطی که بر همکاری ایران با آژانس اثر گذاشته ابراز تاسف کرد.
اولاف اسکوگ نماینده اتحادیه اروپا: “در حالی که سالگرد منشور سازمان ملل را به تازگی جشن گرفتهایم، شاهد برجام هستیم برای پاسخ دادن به تهدیدات هستهای. برجام ایران را به عنوان کشوری که در پی سلاح اتمی بود، مهار کرد. بر اساس این توافق دسترسی ۲۴ ساعته آژانس بین المللی انرژی اتمی به تاسیسات ایران مهیا شد. بر اساس پروتکل الحاقی این بازرسیها بیشتر شد. از دست دادن برجام به معنی از دست دادن این پروتکل است.”
“برجام توافقی بود که از طریق قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت مورد توافق جامعه جهانی قرار گرفت. ما کاملا از فعالیتهای آژانس بین المللی انرژی اتمی حمایت میکنیم. البته آمریکا تحریمهای یکجانبه ای را وضع کرده اما از طرف حامیان برجام متاسف هستیم. در عین حال نگران فعالیتهای ایران از جمله غنی سازی اورانیوم هستیم که مغایر برجام است. از ایران میخواهیم به اجرای برجام بازگردد.”
“ما به همکاری با جامعه بین المللی در راستای برجام و در چارچوب قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت همچنان مصمم هستیم. ما میخواهیم که فعالیتهای ایران در راستای غنی سازی اورانیوم متوقف شود ونظارتها باید ادامه یابد. همچنان اتحادیه اروپا به هدف عادی سازی روابط تجاری ایران با جهان متعهد است.”
“آمریکا تحت پیوست شماره ۴ برجام کانالی برای صادرات اقلام ضروری به ایران وجود دارد. پس از خروج آمریکا از برجام، این کانال همچنان باقی است. ما این را در پنجم ژوئن اعلام کرده ایم که طرفین باقی مانده در برجام تعهدات خود را اعلام کردهاند. این نشانه مثبتی است. عمیقا از تصمیم آمریکا برای برداشتن معافیتها برای شرکتهای اروپایی در همکاری مسالمتآمیز هستهای متاسف هستیم.”
“در حالی که دو هفته دیگر پنجمین سالگرد برجام است. این برجام دستاورد چندجانبه و ابزاری است در دست ما که نباید بگذاریم از مسیر خود خارج شد.”
سخنرانی پومپئو علیه ایران
وزیر خارجه آمریکا: “ایالات متحده تلاش کرده که درباره مقابله با کووید-۱۹ کمک کند و به ایران هم پیشنهاداتی کرده بودیم. تحریم تسلیحاتی علیه شنیع ترین رژیم تروریستی به زودی منقضی می شود. اگر اقدام نکنید ایران میتواند جنگندههای روسی بخرد و ناوگان زیردریایی خود را به روز رسانی کند و آزادی دریانوردی را هر چه بیشتر تهدید کند. ایران همچنان تهدیدی بالقوه را بالای سر ثبات خاورمیانه نگه می دارد. ایران قادر خواهد بود تا از ونزوئلا تا افغانستان و سوریه تهدید ساز باشد. ایران یک دموکراسی مسوول نیست.”
وزیر خارجه آمریکا: “گزارش امروز دبیرکل سازمان ملل نشان داد که حمله به عربستان سعودی منشا ایرانی داشته. ایران الان هم به تعهدات خودش پیش از انقضا نقض میکند. ایران به کتائب حزب الله و گروههای شیعه حمایت میکند. ایران در خلیج عمان علیه کشتیهای تجاری مین گذاری میکند. لازم نیست ضرفا به حرف آمریکا گوش کنید از اسرائیل تا کشورهای حاشیه خلیج فارس خواستار تمدید تحریمهای تسلیحاتی ایران هستند.”
وزیر خارچه آمریکا: “من استقبال میکنم از بیانیه بریتانیا، فرانسه و آلمان که ادغان کرده اند برداشته شدن تحریم تسلیحاتی ایران میتواند تبعاتی داشته باشد. نگرانی ما نگرانی از امنیت ملی است بحث سیاست جناحی در کار نیست. در حالی که ایران ادعا می کند به برجام پایبند است هیچ نشانهای از اینکه اقدامات بی ثبات کننده خود کاسته است در دست نیست.
پومپئو: “ایران در حال به کار گیری ماشین های جدید غنی سازی اورانیوم است که بسیار سریع تر از ماشین های فعلی اورانیوم غنی می کند. ایران جلوی دسترسی بازرسان آژانس را گرفته است. شورای امنیت باید ایران را به پاسخگویی وادارد.”
وزیر خارجه آمریکا: ما فرصت داریم که ایران را پاسخ گو کنیم. ماده ۱ منشور سازمان ملل، فلسفه وجودی این نهاد را تدابیر موثری می داند تا صلح را بر قرار کند. اگر ایران تهدید برای جامعه بین الملل نیست، پس تهدید چیست؟ روحانی گفته که ایران پاسخ کوبنده می دهد اگر تحریم تسلیحاتی تمدید شود. باید این تحریم را جدی گرفت. تمدید این تحریمهای تسلیحاتی فشار بیشتری خواهد بود تا مثل یک حکومت عرفی عمل کند. اجازه بدهید که از مسوولیت خود اگرچه دشوار است اما عدول نکینم.
نماینده جمهوری دومینیکن: “از حضور وزیر خارجه آمریکا در این گفتوگو استقبال میکنیم. جمهوری دومینیکن حمایت خود را از اجرای کامل برجام اعلام میکند. ما تاکید میکنیم بر کار شایان تقدیر آژانس بین المللی انرژی اتمی در بازرسی از تاسیسات اتمی ایران.
نماینده آفریقای جنوبی: “برجام مهمترین دستاورد در حوزه جلوگیری از گسترش سلاح های اتمی است. بر این اساس باید تمامی کشورها به این توافق و قطعنامه ۲۲۳۱ پایبند باشند. ما باید از تحریک برای نقض این تعهدات خودداری کنیم.”
“آمریکا باید در نظر داشته باشد که اقداماتش اثر می گذارد بر اینکه اجرا نکردن تعهدان ایران در برجام و قطعنامه ۲۲۳۱. برجام تنها تضمین موجود است. ما باید سالگرد برجام را جشن بگیریم. آفریقای جنوبی از افزایش تنش در خلیج فارس و اثر آن بر امنیت جهانی نگران است.”
“تنش در خلیج فارس بر همه امنیت جهانی اثر گذار است. شورای امنیت باید حمایت کند از هر ابتکاری که به صلح و ثبات یاری رساند و این صرفا مربوط به خلیج فارس و منطقه نیست. همه ما اکنون متاثر از همهگیری کرونا هستیم. بیش از ۵۰۰ هزار نفر جان خود را از دست دادهایم. هیچ کس از این پدیده مصون نیست. اکنون باید دست در دست هم بدهیم. آفریقای جنوبی از تقویت گفتوگو حمایت میکند.”
نماینده چین: “برجام یک توافق چند جانبه مهم است که در نهایت به قطعنامه ۲۲۳۱ منجر شد. این قطعنامه در صورت اجرای موثر معنی مییابد. حمایت از برجام به پاسداری از منع گسترش سلاحهای هستهای به صورت چند جانبه و ثبات میانجامد. در گزارش دبیرکل شنیدید که این اقدامات مغایر با قطعنامه و برجام است. از آمریکا می خواهیم که دست از تحریمهای یکجانبه بردارد و به برجام بازگردد. چین مخالف تمدید تحریم تسلیحاتی ایران است. همه مفاد این قطعنامه باید رعایت شود. آمریکا که از برجام خارج شده دیگر نمیتوان تاثیری برآن بگذارد.”
“ما از ایران میخواهیم از اقداماتی که زیان بیشتری به همراه دارد خودداری کند. چین از همه طرفین میخواهد که با آژانس بین المللی انرژی همکاری کنند. کشورهای خارج از منطقه باید نقش مثبتی داشته باشند. از همه طرفین میخواهیم به کاهش تنش یاری برسانند. گزارش دبیرکل تائیدی است بر اهمیت پاسداری از برجام”
“ما از ساز و کار ویژه مالی (اینستکس) حمایت میکنیم. این کانال به ویژه در این دوران همه گیری کرونا موثر است. شورای امنیت و دبیرخانهاش باید به وظیفه اش عمل کند و اطمینان حاصل کند که ایران هم به برجام پایبند است. البته ارایه اطلاعاتی که فقط یک منبع داشته درباره تسلیحات، جای سوال دارد.”
“ما از ابتدا از برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ حمایت کرده و ما همچنان به حمایت خود ادامه میدهیم. ما نمی توانیم اجازه بدهیم که برنامه هسته ای ایران به روال سابق خود بازگردد.”
نماینده آلمان: “از حضور وزیر خارجه ایران میخواهم استفاده کنم و از حاکمیت قانون حرف بزنم. متاسفانه ایران منشور سازمان ملل و حقوق بشر را نقض میکند. وضعیت حقوق بشر در ایران افتضاح است. ایران نه تنها اسرائیل را به رسمیت نمیشناسد بلکه موشکهای میسازد که شعار مرگ بر اسرائیل روی آن نوشته شده است.”
“تشکر میکنم از همه کارشناسانی که با کشف موشکها نشان دادند ایران مغایر با قطعنامه ۲۲۳۱ عمل کرده است. آلمان همسو است با فرانسه و بریتانیا که عضو برجام هستیم. چین هم از امضا کنندگان برجام است و به رسمیت می شناسد مکانیسم ماشه را. ما خواستار پایبندی کامل به قطعنامه ۲۲۳۱ هستیم. قطعنامهای که برخی از آن به عنوان شاهکار دیپلماسی یاد کردند. توافقی که ایران نتوانست بر اساس آن به سوی بمب اتمی حرکت کند.”
“ما نگران هستیم که ایران در حال دور شدن از برجام است. اگر بخواهیم تصویری از آن بدهیم، وقتی یک نفر چراغ قرمز را رد کند، توجیهی برای دیگران نیست که آنان هم این کار را بکنند. بنابراین ایران باید همکاری کند با طرفین باقی مانده در برجام. ما میتوانیم مکانیسم حل اختلاف را فعال کنیم. ما فراتر از تعهد خود با مکانیسم اینتکس عمل کردهایم. ما نگران این هستیم که آمریکا معافیتهای مربوط به چارچوب برجام را لغو کرده است. ما نگران فعالیتهای موشکی ایران هستیم که مغایر قطعنامه ۲۲۳۱ است و آن را به شورای امنیت و دبیرکل سازمان ملل اطلاع داده ایم.”
“ما هم مثل آمریکا نگران هستیم درباره منقضی شدن منع تسلیحاتی ایران اما بر اساس دیگر قطعنامهها همچنان نقل و انتقال سلاح برای ایران منع خواهد داشت. ما چند روز پیش هفتاد و پنجمین سالگرد امضای منشور سازمان ملل را جشن گرفتیم که بر مبنای دیپلماسی چندجانبه است. بنابراین ما از همه طرفین می خواهیم به برجام برگردند و آن را اجرا کنند.”
نماینده انگلیس: “دبیرکل سازمان ملل کاملا مجاز هستتد که نظارت کنند برای رفتار کشورهایی که اقداماتشان مغایر با قطعنامه ۲۲۳۱ بوده. ما در راستای منافع و امنیت ملی خود خواستار پیشگیری ایران برای حرکت به سوی سلاح هستهای است. البته پیشتر از خروج آمریکا به برجام ابراز تاسف کردیم. پس از خروج آمریکا کاملا به برجام متعهد بودهایم. متاسفیم که ایران اقداماتی مغایر انجام داده است.”
“سال ۲۰۲ شاهد فعالیتهای مداوم و بی ثبات کننده ایران در تضاد با قطعنامههای شورای امنیت است. فعالیت موشکی ایران تهدید جدی برای امنیت منطقه است. این موشکها قابلیت حمل سلاح مرگبار دارند. همچنین از تحقیق ایران در فناوری حمل ماهواره نگران هستیم که میتواند کاربرد نظامی داشته باشد. گزارشهای ایران نشان میدهد که پرتاب کنندگان این ماهوارهها غیرنظامی نیستند. ما از ایران دعوت میکنیم که به سوی فناوریهای مغایر با قطعنامه ۲۲۳۱ نرود.”
“ما در حمله به پایگاه های آمریکا در عراق دیدیدم که تجهیزات نظامی منشا ایرانی داشت. حملات به آرامکو تاثیری بر بازار جهانی داشت. شاهد حملاتی در خلیج فارس بودیم. تحقیقات نشان داد که همه این اقدامات منشا ایرانی داشته است. ما از شورای امنیت میخواهیم که به نگرانی ها درباره منقضی شدن قطعنامه ۲۲۳۱ رسیدگی کند. همچنین فعال کردن مکانیسم ماشه هم کاربردی ندارد. ما معتقدیم برجام در شرایط موجود تنها راه است.”
نماینده روسیه: “ما از گزارش وزیر خارجه آمریکا استقبال میکنم. جای تاسف دارد که ایشان صبر نکردند تا سخنرانی دیگران هم بشنوند. متاسف هستیم که در دنیا، دیپلماسی چند جانبه به مخاطره افتاده است. با نگرانی شاهد فشار حداکثری آمریکا بوده ایم که باید سیاست خفقان حداکثری توصیف شود. هدف آمریکا معلوم نیست. مسوولین بحران کنونی با آمریکا است. دو سال پیش این توافق هستهای گام به گام تضعیف کرد و سرانجام از آن خارج شد.
“ایالات متحده عامدانه از اجرای تعدات خود دست کشید. ایران به تعهدات خود ادامه داد در چارچوب برجام. آمریکا نه تنها ایران را تحریم کرد که دیگر کشورها را هم تهدید کرده است. برای رسیدن به توافق برجام همه کشورها امتیازاتی دادند. سیستمی از کنترلها را این توافق برای رسیدن به هدف در برداشت. شالوده آن این بود که اگر ایران به تعهدات خود عمل کنندِ تحریمها در اکتبر امسال برداشته میشود.”
نظرات کاربران :