رییس جمهور روسیه گفت: دو کشور همچنین در زمینه افزایش همکاریها در زمینه ساخت هواپیما و موضوع صادرات هواپیماهای روسی مثل سوخو به ایران گفتگو و رایزنیهایی داشتند.
به گزارش «انتخاب»، حجت الاسلام والمسلمین حسن روحانی عصر سه شنبه به وقت محلی در نشست مشترک خبری با رییس جمهور روسیه، ضمن تشکر از دعوت آقای پوتین و مهمان نوازی گرم دولت روسیه از هیات ایرانی، گفت: در مذاکرات خصوصی و عمومی امروز روابط رو به رشد دو کشور را مورد بررسی قرار دادیم و توافقات جدیدی برای تحرک بیشتر در روابط اقتصادی حاصل شد.
رییس جمهور افزود: رشد روابط تجاری بین دو کشور و همچنین رشد توریسم و گردشگری میان اتباع ایران و روسیه، نشانگر توسعه روابط دو کشور در یکسال گذشته است. تصمیماتی که در ماههای گذشته و همچنین امروز اتخاذ کردیم نیز نشان آن است که تهران و مسکو در روابط اقتصادی و فرهنگی و علمی در مسیر توسعه همه جانبه روابط به سمت یک روابط راهبردی در حال حرکت هستند.
روحانی اظهار داشت: اجرای تصمیماتی که قبلاً بین دو کشور اتخاذ شده بود، برای احداث دو واحد نیروگاه جدید در بوشهر، نیروگاه حرارتی در بندرعباس و همچنین همکاری در زمینه راه آهن، از جمله برقی کردن راه آهن ایران – اینچه برون و همچنین توافقاتی که بین دو کشور برای توسعه تعاملات و تبادلات تجاری در زمینه مواد غذایی، کشاورزی و بخش صنعت در حال اجرا است و تصمیماتی که در این سفر برای موارد جدید اتخاذ شد، همه گواه آن است که روابط اقتصادی ایران و روسیه در مرحله جدیدی قرار دارد و از سطح روابط عادی به روابطی مبتنی بر پروژههای بزرگ و بلند مدت رسیده ایم و برای تنظیم راهبرد بلند مدت روابط، تصمیمات دقیقی اتخاذ کرده ایم.
رییس جمهور تصریح کرد: موضوع تکمیل خط ترانزیت شمال – جنوب، اتصال مسکو به بندرعباس و بهره گیری از امتیازاتی که در این مسیر برای تجارت بین دو کشور و کارآفرینان وجود دارد، بین دو کشور و نیز در نشستهای سه جانبه بین ایران و روسیه با آذربایجان ادامه خواهد یافت.
روحانی با اشاره به تصمیم سران ایران و روسیه برای گسترش همکاری ها در عرصه علمی و فرهنگی و مسایل فناوری و روابط تحقیقاتی و دانشگاهی خاطرنشان کرد: ایجاد منطقه آزاد تجاری بین ایران و کشورهای عضو اوراسیا موضوع دیگر مذاکرات امروز بود که میتواند به تسهیل تجارت بین ۵ کشور اوراسیا و ایران کمک کند و شرایط جدیدی را در تجارت منطقهای بوجود آورد.
رییس جمهور گفت: در مذاکرات امروز همچنین درباره مسایل منطقهای و بحث صلح و امنیت در منطقه، ایجاد روابط نزدیکتر بین ملتها و کشورهای منطقه و نگرانیهایی که نسبت به سوریه، یمن و سایر کشورهای منطقه وجود دارد، گفتگوهای خوبی داشتیم. همکاریهایی که در مبارزه با تروریسم وجود داشته، تا پایان تحرکات تروریستی ادامه خواهد داشت و همچنین مذاکرات صلحی که با همکاری ایران، ترکیه و روسیه بنا نهاده شده است، ادامه خواهد یافت، تا مردم سوریه بتوانند به حقوق ملی خودشان دست یابند.
روحانی اضافه کرد: در موضوعات بینالمللی، روابط نزدیکی بین ایران و روسیه وجود دارد. کمکهایی که روسیه در اجرای برجام داشته و همکاری های دو کشور در مسایل هستهای و نیروگاهی در چارچوب مقررات بینالمللی و معاهدات آژانس انرژی اتمی و توافق برجام ادامه خواهد یافت. دو کشور بر استحکام و اجرای برجام و ایجاد هماهنگی بیشتر در زمینه مسایل و همکاری های هستهای صلح آمیز تاکید دارند.
رییس جمهور اظهار داشت: بررسی رژیم حقوقی دریای خزر و اقداماتی که باید در این زمینه برای امضای اسناد در سطح سران انجام شود، نیز یکی از موضوعاتی بود که در مذاکرات امروز مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
ولادیمیر پوتین رییس جمهور روسیه نیز در این کنفرانس خبری با اشاره به اینکه دو کشور توانستند در سال ۲۰۱۶ با وجود بیثباتی در بازارهای جهانی سطح مبادلات و تعاملات خود را افزایش دهند، گفت: در ملاقاتی که با حضور مسئولان و نمایندگان مؤسسات اقتصادی انجام شد، توانستیم در خصوص افزایش سرمایهگذاریها و همچنین تبادل تکنولوژیهای جدید تفاهم کنیم.
رییس جمهوری روسیه افزود: مهلت مشخصی برای کارگروه اقتصادی دو کشور تعیین کردیم تا مأموریتها و مسئولیتها و نقشه راه را در زمینه همکاریهای اقتصادی و صنعتی تدارک ببینند. همچنین در زمینه تجارت مواد غذایی و کشاورزی و همکاری های بانکی میان دو کشور و تشکیل منطقه آزاد تجاری میان اتحادیه اوراسیا و ایران مذاکراتی داشتیم.
پوتین با بیان اینکه درباره همکاریهای هستهای هم صحبتهایی کردیم، اظهار داشت: روسیه کمکهای فراوانی در این زمینه داشته و این گامها بر مبنای مقررات آژانس بین المللی برداشته شده است. در خصوص برنامه اتمی ایران نیز مذاکره کردیم که بر این مبنا شرکت روسی که نیروگاه بوشهر را راهاندازی کرده، همکاری هایش را برای مجموعه دوم و سوم ادامه خواهد داد.
وی تصریح کرد: در مذاکرات امروز همچنین توافق کردیم که روسیه و ایران در بخش انرژی، سرمایهگذاری و ساخت نیروگاه برق در منطقه خلیج فارس همکاری و مشارکت داشته باشند. شرکتهای روسیه به منظور سرمایهگذاری در بخش نفت و گاز نیز با طرفهای ایرانی مذاکراتی داشتند و اقداماتی انجام خواهند داد.
رییس جمهور روسیه گفت: دو کشور همچنین در زمینه افزایش همکاریها در زمینه ساخت هواپیما و موضوع صادرات هواپیماهای روسی مثل سوخو به ایران گفتگو و رایزنیهایی داشتند.
پوتین اضافه کرد: دو کشور اهتمام ویژهای برای افزایش همکاریهای آموزشی و فرهنگی دارند و مقرر شد در ۱۰ دانشگاه ایرانی تدریس زبان روسی انجام شود و این همکاریها افزایش پیدا کند و متقابلا دانشجویان ایرانی نیز از امکانات دانشگاههای روسی استفاده خواهند کرد.
وی اظهار داشت: در زمینه سفر اتباع دو کشور مذاکراتی داشتیم تا همکاریها در عرصه گردشگری میان تهران و مسکو افزایش یابد و موضوع سفر بدون ویزا برای اتباع دو کشور نیز مورد مذاکره قرار گرفت.
رییس جمهور روسیه با اشاره به اینکه در مذاکرات با آقای روحانی درباره مسایل منطقه نیز گفتگوهایی داشتیم، تصریح کرد: در این دیدار مشکلات منطقهای و بینالمللی را بررسی کردیم. مواضع دو کشور در بسیاری از مسایل منطقهای و بینالمللی مشترک است. مبارزه با تروریسم مورد توجه دو کشور قرار دارد و گفتگوهایی درباره مبارزه با داعش و جبهه النصره و عادی سازی اوضاع در سوریه داشتیم.
پوتین ادامه داد: برقراری آتشبس در سوریه و حفظ تمامیت ارضی سوریه با مشارکت ایران، روسیه و ترکیه به عنوان کشورهای تضمینکننده گفتگوهای آتش بس نیز در مذاکرات ما مورد توجه جدی بود. بازگشت امنیت به سوریه برای ما اهمیت زیادی دارد و تلاش داریم گفتگوهای ژنو به فرجام برسد. ایران و روسیه به دنبال آشتی ملی در سوریه هستند. از نظر روسیه مذاکرات میان طرفهای مختلف در مسکو و همچنین گفتگوهای سازنده با ایران میتواند مثمر ثمر باشد.
وی با اشاره به حمایت کشورش از عضویت ایران در سازمان شانگهای، گفت: از نظر روسیه این مسأله می تواند به ثبات اقتصادی بیشتر در منطقه منجر شود. همچنین در مسأله رژیم حقوقی دریای خزر مذاکراتی داشتیم تا مساله با تداوم گفتگوها به نتیجه نهایی برسد.
رییس جمهور روسیه با ابراز امیدواری نسبت به اینکه سفر آقای روحانی به مسکو آغاز فصل نوینی در روابط تهران و مسکو باشد، از رییس جمهور کشورمان خواست که سلام او را به رهبر معظم انقلاب برساند.
نظرات کاربران :