بارندگی در حوضه هیرمند طی سال آبی جاری فرانرمال بود اما انحراف آب از محل سد کمالخان باعث شد تا تالاب هامون به بیابان تبدیل شود.
گروه اقتصادی خبرگزاری فارس؛ مادرهای ما دعا میکردند که سالم از ماهیگیری بازگردیم اما دعای همسرم برای فرزندانش سالم برگشتن از سوختکشی است. این جمله محمود ریگی پیرمرد ۷۰ ساله سیستانی است.باران بر اساس اطلاعات هواشناسی در حوضه آبریز هیرمند فرانرمال بود اما سد کمالخان در افغانستان مسیر طبیعی رودخانه هیرمند را منحرف کرده و آب را به شورزاری به نام گودزره فرستاد. تصاویر ماهوارهای از «خشک شدن کامل تالاب بینالمللی هامون خبر میدهد».
یک منبع آگاه در وزارت انرژی و آب افغانستان آب رفته به شورهزار گود زره را ۲ میلیارد متر مکعب برآورد کرده و میگوید که «۴۰۰ میلیون متر مکعب آب راهی ایران شده است».مطابق معاهده هیرمند که در سال ۱۳۵۳ بین دولت ایران و افغانستان منعقد شده، ایران در سال نرمال آبی باید نزدیک به ۹۰۰ میلیون متر مکعب آب دریافت کند اما امسال کمتر از نصف این حقابه تحویل شده است.
تمامی روستاهای واقع در مسیر هیرمند حدفاصل سد کمالخان و مرز ایران در پی تصمیم افغانستان مبنی بر انحراف آب بدون سکنه شده و زندگی مردم در این نواحی افغانستان نابود شد.اقتصاد شرق ایران در تاریخ به حیات هامون وابسته بوده و ماهیگیری و کشاورزی بیشترین آمار اشتغال این منطقه را به خود اختصاص میدهند.کارشناس اقتصادی علی ربیعی معتقد است که از دیپلماسی برای ایران آب در نمیآید و ایران باید برای احیای منطقه سیستان نقش جدید اقتصادی تعریف کند.اما یک کارشناس اقتصادی دیگر رحمان نوری میگوید که حقابه حق ایران بوده و وظیفه دیپلماسی احیای حقابه کشور است، این وظیفه به دوش دولت بوده و مهمترین مطالبه مردم به حساب میآید.اندیشکده راهبردی شریف بزرگکردن پرونده اشتراکات ایران افغانستان و واردکردن مواردی نظیر حضور مهاجران در ایران، انرژی و توسعه حملونقل را راهبرد تحقق حقابه هیرمند معرفی کرده است.
