اندیشکده واشنگتن بررسی کرد؛ معنای اظهارات هسته ای اخیر روحانی چیست؟ / بازگشت به پیش از برجام؟
20 ژانویه 2020
ساعت انتشار مطلب : 16:33 | Print This Post Print This Post
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)


در روز ۱۶ ژانویه، حسن روحانی در جریان یک پخش زنده تلویزیونی، تصریح کرد که در حال حاضر، ایران در حال تولید کمیت بیشتری از اورانیوم، به نسبت قبل از امضای توافق هسته ای در سال ۲۰۱۵ است.

معنای اظهارات اخیر هسته ای روحانی چیست؟

إلینا دیلوجر در اندیشکده واشنگتن نوشت: در روز ۱۶ ژانویه، حسن روحانی در جریان یک پخش زنده تلویزیونی، تصریح کرد که در حال حاضر، ایران در حال تولید کمیت بیشتری از اورانیوم، به نسبت قبل از امضای توافق هسته ای در سال ۲۰۱۵ است.

به گزارش سرویس بین الملل «انتخاب»، در ادامه این مطلب آمده است: در صورتی که اظهارات روحانی درست باشد، این مقدار، یک افزایش غیر عادی در تولید ماهانه اورانیوم غنی شده در ایران است؛ چرا که این مطلب بدین معناست که ایران به شکل ترسناکی به میزان اورانیوم غنی شده مورد نیاز برای ساخت سلاح اتمی نزدیک شده است.

در تازه ترین گزارش آژانس بین المللی انرژی هسته ای، که مستند به دوره زمانی بین ۱۹ اگوست و ۳ نوامبر ۲۰۱۹ است، میزان غنی سازی اورانیوم ایران حدود ۵۲ کیلوگرم ماهانه، افزایش داشته و برای رسیدن به میزان ذکرشده روحانی، این میانگین باید سه برابر شده باشد.

با توجه به آنچه در مورد سانتریفیوژ های ایرانی می دانیم، رسیدن به سطح غنی سازی پیش از برجام، به محض اینکه تصمیم مسئولان، کنار گذاشتن محدودیتهای ذکر شده در توافق باشد، اقدامی دور از دسترس نیست. بویژه آنکه جمهوری اسلامی می تواند با استفاده از سانتریفیوژهای نوع«آی آر۱»، یا راه اندازی سانتریفیوژهای پیشرفته ای که در اختیار دارد، سطوح بالایی از غنی سازی را محقق کند.

با توجه به اینکه این دستگاههای پیشرفته تا قبل از برجام، مورد استفاده قرار نگرفته، میزان موفقیت آنها مشخص نیست. اما اگر این دستگاهها طبق انتظار مسئولان ایرانی عمل کند، می تواند بخش زیادی از میزان غنی سازی اورانیوم که توسط روحانی مطرح شد را تامین کند.

در تاریخ ۵ ژانویه، مسئولان ایرانی از افزایش استفاده از سانتریفیوژهای نوع «آی آر۱» بعنوان بخشی از گام پنجم خروج از تعهدات برجامی، خبر دادند. در صورتی که تعداد سانتریفیوژهای«آی آر۱» ایران که از زمان شروع برجام تعویض شده اند را در نظر بگیریم، احتمالا باید حدود ۴۶۰۰دستگاه اضافی برای استفاده داشته باشد، که این تعداد، به همراه ۵۰۶۰ دستگاهی که در حال حاضر مورد استفاده قرار می گیرد، می تواند به ایران امکان افزایش تعداد سانتریفیوژهایش تا حدود ۹۱۵۶ دستگاهی که قبل از امضای توافق هسته ای به کار گرفته می شد را بدهد.

تفاصیل دقیق مربوط به اظهارات روحانی، پس از انتشار گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی که در اوایل فوریه خواهد بود، مشخص می شود؛ آنچه که اولین گزارش از زمان ریاست رافائل گروسی، محسوب می شود و می تواند میزان موفقیت سانترفیوژهای پیشرفته ایران در غنی سازی اورانیوم را تعیین کند.

اما گام نگران کننده بعدی که ممکن است ایران در راستای آن قدم بردارد، افزایش غنی سازی از ۴٫۵ درصد تا ۱۹٫۷۵ درصد است؛ که این مقدار، از نظر تکنولوژی، به اورانیوم لازم برای ساخت سلاح، نزدیک است. در صورتی که تهران بتواند به سرعت ذکرشده توسط روحانی، غنی سازی اورانیوم خود را افزایش داده و به میزان ۱۹٫۷۵ درصد برسد، بار دیگر، همان نگرانی هایی مطرح می شود که پیش از امضای توافق هسته ای مطرح بود.


نظرات کاربران :

ارسال یک پاسخ

معادله امنیتی *

اطلاعات مطلب
  • ارسال كننده : tahlil با 5302 مطلب ارسالي
  • كد مطلب : 5686
  • تعداد ديدگاه هاي به ثبت رسيده : ۰ ديدگاه
آخرین اخبار
تبليغات