ندری: کارمزد تسهیلات، مساله اصلی اقتصاد ایران است
رفتار مردم برای سپردهگذاری در بانکها با هدف پسانداز و مصون نگه داشتن داراییهایشان از تورم، درست بوده است
اقتصاد > اقتصاد کلان – یک کارشناس بانکی می گوید:«اگر کاهش نرخ سود بانکی به کاهش کارمزد تسهیلات منجر نشود، اتفاق مثبتی در حوزه اقتصاد رخ نخواهد داد.»
کامران ندری، کارشناس بانکی و عضو هیات علمی پژوهشکده پولی و بانکی بانک مرکزی با اعلام این مطلب در گفتگو با خبرآنلاین افزود: مساله اصلی اقتصاد ایران سود بالای سپرده های بانکی نیست بلکه معضل اصلی بالا بودن کارمزد تسهیلات است و تمامی این تصمیمات نیز با هدف کاهش کارمزد تسهیلات اتخاذ می شود.
او در توضیح این مطلب افزود: به عبارت دیگر بانک مرکزی با هدف کاهش کارمزد تسهیلات نرخ سود بانکی را پایین آورده و در محدوده ۱۵ درصدی قرار داده، اما اگر این اتفاق نتواند منجر به کاهش کارمزد تسهیلات بانکی شود، در عمل بانک ها از اجرای این سیاست منتفع و کلیت اقتصاد متضرر می شوند.
این اقتصاددان با تاکید بر اینکه این مساله باید جدی گرفته شود و سیاستگذار جوانب آن را مورد بررسی قرار دهد، اضافه کرد: در عین حال مساله پس انداز، آن هم در اقتصاد متورم باید مد نظر قرار گیرد .با توجه به اینکه اقتصاد ایران اقتصادی تورم زده است و بیش از چهار دهه با نرخ تورم دو رقمی خو گرفته ، در نتیجه مردم پول را به عنوان یک پس انداز مطمئن نگه داری نمی کنند.
او با تاکید بر اینکه رفتار مردم برای سپرده گذاری در بانک ها با هدف پس انداز و مصون نگه داشتن دارایی هایشان از تورم رفتار درستی بوده است، ادامه داد: طبیعی است وقتی نرخ سود بانکی کاهش یابد، تکاپو برای یافتن بازارهای جایگزین نیز بیشتر میشود. با تصمیمات تازه بانک مرکزی مبنی بر کاهش نرخ سود یک ساله به ۱۵ درصد و نرخ سود کوتاه مدت به ۱۰ درصد ،حالا دیگر این مردم هستند که به دنبال بازاری تازه برای سرمایه گذاری می گردند و بازار زمین و مسکن، طلا و سکه و ارز و همچنین بورس و اوراق و … مد نظر قرار می گیرد .
این کارشناس اقتصادی با تاکید بر اینکه مطلوب ترین شکل پس انداز، پس انداز به شکل دارایی های مالی است، گفت: در این صورت فشاری به اقتصاد وارد نمی شود، اما متاسفانه عملکرد مسئولان در سی سال گذشته سبب شده است بازارهای مالی در ایران توسعه چندانی نداشته باشد. نتیجه این وضعیت نیز تلاش مردم برای خرید طلا و سکه و ارز و زمین و مسکن است ؛ اقدامی که تولید در ایران را تحت فشار قرار می دهد.
ندری اضافه کرد:وقتی مردم برای حفظ دارایی هایشان ارز یا زمین می خرند، تقاضای واقعی تولید کننده و وارد کننده ، برای ارز و زمین و … تحت الشعاع قرار می گیرد. به عبارت دیگر هزینه ها افزایش می یابد و در نتیجه تولید با مضیقه بالاتری روبرو می شود.
او افزود: متاسفانه سیاستگذاران در ایران درکی از سرمایه گذاری در بازارهای مالی و توسعه این بازارها و استفاده از تکنولوژی ها و بازارهای جدید ندارند، درک مقامات و مسئولان از سرمایه گذاری در حوزه تکنولوژی سبب شده است ما در حوزه های نانو تکنولوژی ، هسته ای و بایو تکنولوزی توفیق فراوانی داشته باشیم اما در سایر حوزه ها با عقب ماندگی شدید روبرو شویم.
او ناکامی ایران در تجاری سازی محصولاتش را نیز در گرو همین سیاست و توسعه نامتوازن بخش ها عنوان کرد.
ندری در پاسخ به این سئوال که با توجه به شرایط موجود ، اجرای سیاست جدید بانک مرکزی برای کنترل نرخ سود را چگونه ارزیابی می کنید؟ گفت: من معتقدم اگر این سیاست منجر به کاهش کارمزد تسهیلات شود، بدان معنی است که توفیقی در این زمینه حاصل شده است.
ندری نیاز امروز کشور را تغییر نگاه مسئولان و سیاستگذاران دانست و گفت: مسئولان در ایران هر چند از سرمایه گذاری در حوزه مثلا سلول های بنیادی حمایت کرده اند اما هیچ گاه سرمایه گذاری برای در اختیار داشتن بازار پول ساختار یافته را ضروری ندانسته اند از این رو معتقدم تغییر رویکردها و سیاست ها می تواند به تغییرات مثبت در کشور منجر شود و این ضرورتی انکارناپذیر است.
نظرات کاربران :