اوراسیانت نوشت: هفته گذشته مرکز فرهنگی و تجاری ایران در تاجیکستان بسته شد. به نظر میرسد بسته شدن این مرکز فرهنگی به درخواست مقامات تاجیکستان بوده است.
به گزارش «انتخاب»؛ در اتفاق عجیب دیگری که در روابط دو کشور رخ داده، آثار آیت الله {امام} خمینی و دیگر روحانیون برجسته ایرانی در این کشور ممنوع شده است.
به گزارش رادیو تاجیکستان، مرکز ایرانیان در شهر خجند به دلیل خدمات اسنادی و اینترنت پر سرعتش معروف بوده است. این مرکز همچنین از نویسندگان محلی حمایت می کرده و کتابهای آنها را به چاپ می رساند و برای جوانان تاجیکستان سفرهای علمی به ایران ترتیب می داد.
هنوز هیچ توضیح رسمی ای درباره این اتفاقات ارائه نشده است. احمدی نژاد هر سال به تاجیکستان سفر میکرد اما حسن روحانی تنها یک بار در سال ۲۰۱۴ به این کشور سفر کرده است آن هم برای نشیست شانگهای. یکی از عوامل تحریک کننده در روابط دو کشور سرنوشت دارایی های بابک زنجانی در تاجیکستان است که از بانک گرفته تا ایرلاین و سرویس تاکسی و ترمینال اتوبوس را در بر میگیرد.
زمانی که زنجانی در سال ۲۰۱۳ در ایران بازداشت شد گفته می شد به وزارت نفت کشورش، بدهی های میلیارد دلاری دارد . او اسنادی را منتشر کرد که نشان میداد در بانک تاجیکستان پول زیادی دارد. تمام دارایی های شرکت زنجانی به واسطه فعالیت های تجاری با تاجیک ها به موقع توسط تاجیک ها مصادره شد و همین مساله مورد انتقاد ایران است.
ایران نیز اخیرا از اپوزیسیون تاجیکستان حمایت کرده است. وزارت خارجه تاجیکستان یادداشت اعتراضی در این باره منتشر کرد.
پس از آن خدمات گمرکی نیز در ارتباط با واردات مواد غذایی از ایران با محدودیت هایی مواجه شد. برگ خشک چای سبز و دیگر اقلام به بهانه کیفیت نا مقبول با محدودیت مواجه شدند. در جولای ۲۰۱۶ دفتر کمیته امداد امام خمینی ایران در تاجیکستان بسته شد.
از ماه جولای وزارت خارجه اقدامات صدور ویزای فوری فرودگاهی را برای اتباع افغان و عراق و سوریه و ایران لغو کرد.
همزمان با سرد شدن روابط ایران و تاجیکستان روابط با عربستان سعودی گرم تر شده است و به ویِه در زمینه حمایت های مالی در ماه می صندوق توسعه عربستان ۳۵ میلیون دلار برای ساخت مدارس راهنمایی در استان های تاجیکستان کمک مالی کرد. مذاکراتی نیز صورت گرفته که به نظر میرسد عربستان قرار است برای ساخت سد روغون نیز منابع مالی اختصاص دهد.
نظرات کاربران :