«فاتح بایرول» مسئول اروپای سازمان جهانی انرژی در گفتگو با رسانه «پولیتیکو» درباره وضعیت انرژی در سال ۲۰۲۳ هشدار داد. او هشدار داد که وضعیت ذخایر گازی وخیمتر خواهد شد و احتمال کمبود گاز در زمستان بعدی افزایش خواهد یاقت.
گروه بینالملل-رجانیوز: بحران انرژی در اروپا که در همین زمستان جاری نیز هزینههای زیادی بر این قاره تحمیل کرد، سال آینده نیز ادامه داشته و سختتر نیز خواهد داشت. این صحبتهای «فاتح بایرول» مدیر سازمان جهانی انرژی است.
به گزارش رجانیوز؛ رسانه «پولیتیکو» چندی پیش درباره وضعیت بحران انرژی با فاتح بایرول، مدیر سازمان جهانی انرژی گفتگویی داشته است. طی این گفتگو، او به بررسی وضعیت زمستان سخت اروپا پرداخته است و بحران انرژی اکنون و آنچه که در پیش روی اروپا هست را تحلیل کرده است.
فاتح بایرول در گفتگوی خود با پولیتیکو گفت: «بحران انرژی، زمستان امسال را سخت کرده است اما سال آینده اوضاع حتی سختتر خواهد شد».
بایرول میگوید که سال ۲۰۲۳، کمترین میزان گاز مایع در خط لولهها بعد از دههها در خطوط گاز خواهد بود (تنها حدود ۲۰ بیلیون متر مکعب). این نقشه اروپا برای جایگزنی گاز روسیه را با ال.ان.جی را خراب خواهد کرد و اتکای اروپا به این منبع به آنها ضربه خواهد زد. گاز روسیه که ۴۰ درصد گاز اروپا را تامین میکرد چشماندازی برای بازگشت آن در یکسال وجود ندارد و ال.ان.جی نیز سال آینده محدودتر خواهد بود.
بایرول در گفتگو با پولیتیکو هشدار میدهد که خود را برای زمستان سال آینده آماده کنید. زمستان آینده احتمالا سختتر و چالشیتر از زمستانی است که اکنون در حال تجربه آن هستیم.
اروپا البته اکنون مقدار اندکی از گاز روسیه را دریافت میکند. این مقدار البته در سال ۲۰۲۳ چندان دردی از اروپا دوا نخواهد کرد. همچنین احتمال آن وجود دارد که چین سیاستهای قرنطینهای خود را مجددا آغاز کند که باعث افزایش نیاز به مصرف گاز میشود (تقاضای چین با اروپا رقابت خواهد کرد).
بایرول همچنین به اروپا برای تعیین قیمت برای گاز هشدار داد. فشارها از سوی برخی کشورهای اروپایی برای تعیین سقف قیمت روی گاز مایع وجود دارد. لایحه چندی پیش توسط یکی از کمیسیونهای اروپا ارائه شد که در آن پیشنهاد شده بود سقف قیمتی برای مبادله گاز میان کشورهای اروپایی تعیین شود. این طرح توسط کشورهایی مانند آلمان و هلند مورد انتقاد قرار گرفته است زیرا تعیین سقف قیمتها در صورت کمبود احتمالی گاز میتواند باعث افزایش قیمت شود و بازار رسمی مبادله انرژی را از بین ببرد و هرج و مرج قیمتی در بازار انرژی اروپا به وجود بیاورد.
او البته با تلاش گروه جی۷ برای اعمال سقف قیمت برای گاز روسیه موافق است و پیشنهاد او این است که باید «صادرات روسیه با فشار حداکثری محدود شود و در عین حال بازارها آسیب نبیند». البته این تلاش به زعم کارشناسان ریسک بالایی دارد. فلسفه این تصمیم این است که بتوان گاز روسیه را در بازار برای مصرف اروپاییها نگه داشت در حالی که سود اندکی به روسیه برسد.
قیمت پیشنهادی کمیسیون البته به قیمت فروش امروز روسیه نزدیک است. کمیسون پیشنهاد ۶۲دلار برای هر بشکه را داده است اما همه کشورهای اروپایی توان پرداخت هزینه آن را ندارند. کشورهایی مانند لهستان، لیتوانی و استونی و باقی کشورهای شرق و جنوب اروپا نمیتوانند این هزینه را پرداخت کنند و پیشنهادات پایینتری میدهند. اوکراین نیز خواهان سقف ۳۰دلار برای هر بشکه است که البته چندان واقعگرایانه بنظر نمیرسد.
پیشنهاد بایرول تعیین سقف قیمتی شناور مانند سال ۱۹۷۳ است و معتقد است ایجاد بازار جایگزین توسط روسیه در حال انجام است و اگرچه اینکار زمان بر است و هزینهزا.
در نهایت بایرول پیشبینی کرد سالهای آینده نیز برای بازار انرژی اروپا سالهای دشواری خواهد بود و میتواند برای اقتصاد اروپا تبعاتی داشته باشد. او اگرچه معقتد است هزینهای که روسیه میپردازد نیز هزینه عظیمی است اما چشماندازی برای مصالحه و پایان این منازعه نمیبیند و جنگ روسیه-اوکراین را جنگ انرژی نمیداند و تصمیمات پوتین را سیاسی میداند.
